Celebrity vlastníky fotbalových klubů – srdeční záležitost nebo vidina peněz?

Celebrity vlastníky fotbalových klubů – srdeční záležitost nebo vidina peněz?

V polovině září loňského roku se herec Ryan Reynolds, který se ve filmu oblékl do kostýmu Deadpoola, společně se svým kolegou Robem McElheneyem stali vlastníky velšského fotbalového celku Wrexham FC. Oba se tak přidali na stále se rozšiřující seznam hereckých či hudebních hvězd, které své peníze vložily do některého z menších či větších fotbalových klubů. Je mezi nimi vyšetřovatel prvního Temného případu, Harold Crick, princezna Amidala či autoři tak rozdílných písní jako Stairway to Heaven a What Makes You Beautiful. Jaký je jejich záměr? Lze vůbec poznat, ve kterých případech šlo o srdeční záležitost a ve kterých o pouhou investici s vidinou finančního zisku?

Asi každý fotbalový fanoušek si někdy představil, jaké by to bylo vlastnit některý ze svých oblíbených klubů. Některý si tento sen, kdy spolurozhodujete o tom, jakého hráče koupit a jakého ne, splnil. Avšak jen jako fotbalový manažer v počítačové hře. Abyste se stali skutečným vlastníkem skutečného celku, potřebujete především jednu věc – peníze. Pokud je máte, můžete si koupit podíl ve svém oblíbeném týmu, ale můžete si ho koupit i celý. Takových „boháčů“, které můžeme znát pro jejich jiné aktivity, je stále více. Na tento seznam se stále přidávají další herci, další muzikanti, další kolegové sportovci. A právě tyto osobnosti se pokusí představit tento článek.

Deadpool vlastníkem fotbalového klubu

Ryan Reynolds a Rob McElhenney – Wrexham AFC

Posledními jmény, které na tento seznam přibyly, jsou Ryan Reynolds a Rob McElheney. Druhé jméno můžete znát spíše ze seriálů (např. It’s Always Sunny in Philadelphia), prvně zmíněného herce jste jistě viděli ve filmu. Už dvakrát se totiž oblékl do kostýmu Deadpoola (potřetí ho v něm uvidíme v roce 2022). Už před deseti lety byl v thrilleru Pohřben zaživa, o pět let dříve se ukázal v hororu 3:15 zemřeš. I on často vystupoval v seriálech, takže jeho filmografie je poměrně bohatá. Aktivní je ale také na poli obchodu. Nedávno vydělal pořádný balík na přeprodeji oregonského ginu Aviation American Gin, v září letošního roku své peníze vložil také do fotbalu.

“Yep, you never know.” (zdroj: dailymail.co.uk)

Společně se svým hereckým kolegou McElhenneyem koupil fotbalový klub Wrexham AFC. Jde o třetí nejstarší celek v Evropě, který byl založen roku 1864 a momentálně hraje anglickou National League (pátou nejvyšší ligu na ostrovech). Do té doby tým vlastnil spolek fanoušků Wrexham Supporters Trust, od kterého Reynolds a McElehenney tým odkoupili za zhruba 2 miliony liber (asi 60 milionů korun). A jejich záměr? Tento klub vidí jako „spícího giganta“, kterého probudit do takové míry, aby byl v budoucnu schopný být výdělečný sám pro sebe.

Vzestup velšského fotbalu?

Reynolds a McElhenney ale nejsou prvními hereckými hvězdami, které se finančně zapojili do chodu některého z velšských fotbalových klubů. Spoluvlastníkem Swansea City, celku z 2. nejvyšší anglické soutěže je Mindy Kaling, známá například z americké verze seriálu Kancl. Ještě známější jméno je členem představenstva malého celku Glantreath FC. Čestnou prezidentkou se totiž v roce 2016 stala Naomi Watts, hvězda filmu King Kong či Lynchova kultovního snímku Mullholand Drive. Watts se narodila na ostrově Anglesey, kde sídlí také zmíněný velšský klub.

Zatímco u Naomi Watts jde očividně o srdeční záležitost, nové vlastníky klubu z Wrexhamu může vést jiný záměr. Může jim být zviditelnění klubu s bohatou minulostí. Ve Wrexhamu se přitom narodila jiná herecká hvězda. Tou hvězdou je Russel Crowe, jenž je ale vlastníkem jiného klubu, z jiné země, z jiného sportu. Představitel Gladiátora či držitele Nobelovy ceny za matematiku Johna Nashe (film Čistá duše) je vlastníkem australského ragbyového klubu South Sydney Rabbitohs.

Hvězdná záře za oceánem

Řeč byla o velšském fotbalu, o filmových hvězdách. Na britské ostrovy se ještě vrátíme, zatím zůstaneme u filmu. Kolem něho se nejvíce peněz točí za oceánem. A také ve Spojených státech se do chodu několika fotbalových klubů finančně zapojilo několik hereckých es.

Matthew McConaughey – Austin FC

Matthew McConaughey s manželkou Camilou (zdroj: espn.com)

Prvním je představitel nihilisticky smýšlejícího vyšetřovatele z prvního Temného případu, Matthew McConaughey. Držitel Oscara za film Klub poslední naděje je spolumajitelem týmu Austin FC. Ten byl založen teprve v roce 2019, ale už v roce 2021 by měl hrát MLS, nejvyšší americkou soutěž.

Will Ferrell – Los Angeles FC

Will Ferrell v týmovém oblečení (zdroj: twitter.com)

Tu od roku 2018 hraje Los Angeles FC (často se užívá zkratka LAFC), jehož spoluvlastníkem je jiný americký herec Will Ferrell. Historie tohoto klubu také není příliš bohatá. Vznikl v roce 2014. O tři roky později se hlavním koučem stal Bob Bradley (předtím vedl lavičku Swansea City) a hlavní hvězdou Carlos Vela. Záložník, kterého můžeme pamatovat v dresu Arsenalu či Realu Sociedad, se stal v obou sezonách nejlepším střelcem klubu. Will Ferrell se spoluvlastníkem méně slavného celku z města filmu stal v roce 2016. Konkurenční Los Angeles Galaxy hraje MLS už od roku 1996 a od té doby se stal pětinásobným šampionem. Jeho dres oblékly takové hvězdy jako David Beckham či Zlatan Ibrahimović.

Natalie Portman – Angel City

Natalia Portman na stadionu Banc of California s kapacitou 22 000 diváků (zdroj: theathletic.co.uk)

V Los Angeles se hvězdná záře mohla rozzářit na nejvyšších pozicích v americkém mužském fotbale. Tým Angel City má sice domov také v Los Angeles, ale od roku 2022 by měl hrát americkou nejvyšší soutěž žen. Celek byl založen teprve v červenci letošního roku a jeho spoluzakladatelkou je Natalie Portman. Herečka, která se proslavila například rolí princezny Amidaly v Hvězdných válkách George Lucase, se tak do fotbalového dění nezapojila jen svými penězi. Stejně jako Ferrell velmi často navštěvuje zápasy svého klubu. Oba jsou tak důkazem, že herci se výrazně podílejí na velmi rychlém vzestupu fotbalu v USA a také toho, že hlavní příčinou tohoto vzestupu jsou peníze.

Tóny fotbalu na ostrovech

To fotbal na britských ostrovech, kde jsme se již ocitli povídáním o finančních injekcích slavných u velšských klubů, má historii o poznání bohatší. Wolverhampton Wanderers byl založen roku 1877, Doncaster Rovers jen dva roky nato a Watford CF o další dva roky později. A právě o těchto anglických klubech bude řeč nyní, protože i do jejich chodu se finančně zapojila známá jména. Tentokrát ale ze světa hudby.

Robert Plant – Wolverhampton Wanderers

Robert Plant v dresu Wolverhamptonu (zdroj: thesun.co.uk)

Nejstarším a také aktuálně nejvýše postaveným celkem z výše vypsané trojice je Wolverhamptom Wanderers. Od sezony 2017/18 hraje Premier League, kam se vrátil po šestileté pauze. Hned v tomto ročníku se klub umístil na sedmé příčce, což znamenalo postup do Evropské ligy, v níž vlci došli až do čtvrtfinále. Největšímu evropskému úspěchu klubu už přihlížel v roli viceprezidenta Robert Plant. Zpěvák legendární rockové skupiny Led Zeppelin do vedení klubu vstoupil v roce 2009. Fanouškem ale byl už od svých pěti let, kdy na něj – podle Plantových slov – do hlediště zamávala ikona klubu Billy Wright.

Louis Tomlinson – Doncaster Rovers

Louis Tomlinson při zápase Doncasteru Rovers (zdroj: thetimes.co.uk)

Zatímco Planta i nerockový nadšenci mohou znát díky skladbě Stairway to Heaven z roku 1971, interpret skladby What Makes You Beautiful Louis Tomlinson v té době ještě nebyl na světě, narodil se až za 20 let. Také jeden z členů hudební skupiny One Direction se angažuje ve fotbalovém dění. I zde jde o srdeční záležitost z mládí. Tomlinson se totiž v roce 1991 narodil v Doncasteru a v roce 2014 se mu splnil dětský sen, když se objevil na lavičce rezervy celku Doncaster Rovers. Ve stejném roce se společně s bývalým předsedou klubu Johnem Ryanem pokusil převzít klub, smlouvy již byly předány, ale fotbalová asociace nakonec celý obchod uzavřela s tím, že nebyl předložen uspokojivý obchodní plán.

Elton John – Watford CF

Sir Elton John na hřišti s týmovou šálou (zdroj: thesun.co.uk)

Také třetí hudební hvězda se zapojila do chodu fotbalového klubu svého mládí. Oproti předchozím dvěma však strávila ve vedení klubu nejdelší dobu. Zpěvák Elton John, původním jménem Reginald Kenneth Dwight, se stal předsedou celku Watford CF už v roce 1976 a byl jím až do roku 1990. Byl tak u toho, když se celku podařilo postoupit ze 4. do nejvyšší anglické ligy a v ní se navíc vyšplhat na druhou pozici. To vše během pouhých pěti let (mezi lety 1978-83). V roce 1990 prodal svůj podíl v klubu, aby se v roce 1997 vrátil na pozici předsedy, kterou ale za dalších pět let opustil.

Sportovci pomáhají sportovcům. Nebo sami sobě?

Lebron James – Liverpool FC

Lebron James v “cizím” dresu z cizího sportu (zdroj: thetimes.co.uk)

Ve zmíněné nejúspěšnější sezoně 1982/83 byl jediným celkem, jenž byl v tabulce anglické nejvyšší soutěže nad Watfordem, byl FC Liverpool. Také tento slavný klub a poslední anglický mistr má mediálně známého spoluvlastníka. Tentokrát už ale nejde o postavu z tak vzdálené oblasti, jakou je film či hudba, pouze z jiného sportu. V roce 2011 se totiž stal dvouprocentním spoluvlastníkem americký basketbalista Lebron James. Jeho investice ve výši 5 milionů liber (téměř 150 milionů korun) byla v roce 2019 oceněna na 24 milionů liber (přes 700 milionů korun), zvýšila se tak téměř pětinásobně. V tomto případě tedy můžeme mluvit o výrazném finančním zisku, ale to, zda byl zisk jeho hlavním záměrem, s jistotou tvrdit nemůžeme. Každopádně ale basketbalista, v současné době hrající za Los Angeles Lakers, je prvním z řady sportovců, kteří se finančně zapojili do chodu některého z fotbalových klubů.

Russell Wilson – Seattle Sounders

Russell Wilson s manželkou Ciarou na trochu jiném stadionu (zdroj: si.com)

O Los Angeles už byla řeč, protože v tomto americkém městě sídlí hned dva kluby z MLS. Dres LA Galaxy oblékal David Beckham – o něm ještě bude řeč. První zápas Los Angeles FC v MLS se odehrál v Seattlu na půdě tamního celku Seattle Sounders. A právě podíl v tomto klubu v loňském roce odkoupil quarterback Seattlu Seahawks Russell Wilson, společně se svou ženou, zpěvačkou Ciarou a rapperem Macklemorem. Hráč amerického fotbalu tak finančně pomohl týmu evropského fotbalu ze stejného města. Hned na konci sezony se mohl zapojit do oslav, protože tým ze Seattlu podruhé v posledních čtyřech letech získal mistrovský titul.

David Beckham – Inter Miami

Prezident a zakladatel týmu MLS – David Beckham (zdroj: thesun.co.uk)

David Beckham je jedním z nejlepších fotbalistů historie a od roku 2018 také vlastníkem fotbalového klubu Inter Miami. Bývalá hvězda Manchesteru United či Realu Madrid tedy zůstala u svého sportu. Klub z floridského poloostrova dokonce založil a je současně jeho prezidentem. Už dva roky od založení se celek dočkal prvního utkání v MLS a v letošní sezoně tak můžeme v dresu Interu Miami vidět například bývalého útočníka Realu Madrid či Juventusu Turín Gonzala Higuaina či jeho bývalého kolegu z turínského klubu Blaise Matuidiho. Pod vedením bývalého kapitána anglické fotbalové reprezentace tak za oceánem vzniká velký klub, který by mohl svému šéfovi vydělat zajímavé peníze.

Jaké jsou jejich úmysly?

Opět nemůžeme tvrdit, že založením fotbalového klubu, chtěl Beckham rozšířit své finanční jmění, i když jeho bohatá kariéra v reklamě by se pro tuto variantu mohla přimlouvat. Během našeho putování po fotbalových klubech, do jehož fungování se finančně zapojily filmové, hudební či sportovní hvězdy, jsme ale objevili mnoho osobností, které pomohli klubu, jenž je výrazně spjatý s jejich životem a mohlo by tedy jít o srdeční záležitost více než o pouhou investici s vidinou finančního zisku. Naomi Watts je čestnou prezidentkou klubu Glantreath FC, jenž sídlí na stejném ostrově, kde se herečka narodila.  Hudebnicí Robert Plant, Louis Tomlinson a Sir Elton John se spojili s kluby ze svých dětských let a jsou proto jejich dlouhodobými fanoušky. Russell Wilson se zapojil do chodu celku z jiného sportu, také ovšem jeho s klubem Seattle Sounders spojuje láska k městu, ve kterém dlouhá léta provozuje svoji profesionální kariéru v americkém fotbale.

Všechna jména, která jsme si v tomto článku krátce představili, ale spojuje jedno – peníze. Díky úspěšným kariérám ve svých oborech je přirozené, že své finance vloží do něčeho, co je jejich srdci blízké. A ať už je to oblíbený fotbalový klub nebo vidina zisku, jde o logický proces a myslím, že je docela pravděpodobné, že se seznam celebrit, které jsou zároveň i vlastníky fotbalových klubů, bude i nadále rozšiřovat.

Napište názor