Doroste Vrba nejúspěšnějších trenérů Sparty?

Doroste Vrba nejúspěšnějších trenérů Sparty?

Trenérská židle na Letné byla vždy úpěnlivě sledovaným postem a každá změna na takové pozici nemůže zůstat bez reakce – tím spíš, když se novým koučem stal ten, který nejvíce úspěchů získal v konkurenční Plzni. Jak vidí jmenování Pavla Vrby bývalí Sparťané? A jak se bude novému trenérovi dařit ve srovnání s jeho předchůdci? Následující přehled ukáže spíše Vrbovu startovní pozici. Jak dlouhá a úspěšná bude jeho cesta prozradí možná až několik zápasů.

HLASY ZE SPARTY

„Václav Kotal tým na jaře minulého roku stabilizoval a nakonec jsme s ním na střídačce získali po šesti letech trofej a vrátili se do evropských pohárů, což bylo pro vývoj mužstva mimořádně důležité,“ ohodnotil práci Václava Kotala na střídačce Sparty sportovní ředitel Tomáš Rosický. Poděkování přišlo také od sparťanského generálního ředitele Františka Čupra: „V první řadě bych chtěl trenérovi poděkovat. Pozici přijal v nelehké době a odvedl spoustu kvalitní práce, na kterou nyní budeme mít příležitost navázat.“ Přesto ovšem došlo na velice sledovaném postu ke změně. „Rozhodnutí o odvolání trenéra se rodilo velmi těžce, jsme vděční za to, co trenér při práci s týmem dokázal. Ale dospěli jsme k názoru, že jsou ohroženy naše cíle do zbytku sezony. Zároveň jsme sledovali negativní vývoj v herním projevu, a proto jsme k tomuto kroku přistoupili,“ nechal se slyšet Rosický.

Na Kotalovo místo nastoupil Pavel Vrba, jenž tak má být tím, kdo bude navazovat na kvalitní práci svého předchůdce. „Jsem rád, že mě Sparta oslovila. Je to klub s nejvyššími ambicemi. Věřím, že tyto ambice, o kterých jsme se s vedením klubu bavili, naplníme. A budeme spokojení my všichni: tým, vedení i fanoušci,“ ví nový kouč, že své si řekne také fanouškovská základna.

SLOVA BÝVALÝCH SPARŤANŮ

Posledním hřebíčkem do trenérské rakve byl pro Kotala domácí zápas s Bohemians, který Sparťané doma prohráli 0:1. „Myslím, že právě tento zápas zlomil Václavu Kotalovi definitivně vaz. Hra nebyla dobrá, předchozí výhry byly spíše utrápené a vydřené. Co se týče Pavla Vrby, až výsledky ukáží, zda šlo o dobrý tah. Chce ovšem hrát ofenzivní útočný fotbal a na to je mančaft Sparty stavěný, mohlo by to být v pohodě. A reakce fanoušků? Když se panu Vrbovi bude dařit, negativní reakce opadnou,“ nechal se slyšet bývalý hráč Sparty Martin Frýdek.

A jak se koukají na tuto trenérskou rošádu uprostřed sezony další osobnosti? Největším překvapením pro ně je často spíše čas, kdy k této změně došlo. „Dění ve Spartě sice neznám, ale nějak odstartovala sezonu, teď prohrála s Bohemkou, což se může stát, ale mám pocit, že v této fázi sezony se trenér měnit nemá. Po sezoně nebo v jiné části sezony klidně, ale takhle mi to připadá jako ne úplně ideální,” prohlásil jiný bývalý hráč Milan Fukal.

„Pro mě je překvapení, že se změna udála uprostřed týdne, vlastně pár dní před dalším zápasem, to mi nesedí. Jinak ale nejde o neobvyklou věc, fotbal tyhle situace přináší. Vedení nebylo spokojené, rozhodlo se proto pro variantu, o které se nějakou dobu mluvilo. Navíc je ekonomicky výhodnější, když propustíte trenéra, než když vyhodíte pět hráčů. Je to jednodušší. Spousta lidí si myslí, že ve Spartě není problém v trenérech, ale jinde. Já si to myslím také. Trenér musí dostat prostor na určitou dobu, měl by mít hlavní slovo a klub má stát za ním. Tak by to mělo být,” rozpovídal se více Petr Rada obecněji o trenérském řemeslu, coby bývalý trenér Sparty a také jako rekordman ligy v počtu vítězných zápasů.

„Střídá se kvalitní trenér s kvalitním trenérem. Rozdíl může být v tom, že pokud Sparta dá Pavlu Vrbovi konečně potřebný čas na práci s týmem a pravomoci, které nutně potřebuje, tak může být úspěšný,” souhlasí další bývalý Sparťan Filip Dort a zároveň věří, že by se Pavlovi Vrbovi mohla tato trenérská štace vydařit.

PŘEHLED TRENÉRŮ SPARTY: DOBŘÍ HOLUBI SE VRACEJÍ

To, zda Vrba dostane potřebný prostor a zda se mu bude na lavičce Sparty dařit, ukážou možná první zápasy, možná delší čas. Pokud ho tedy dostane. Jde o začarovaný kruh, překážky, se kterými se každý trenér musí potýkat. Ještě než přijdou Vrbovy výsledky, můžeme se podívat na jeho startovní pozici, porovnat si předcházející trenéry Sparty od startu samostatné české ligy. Následující tabulka předkládá seznam těchto trenérů, zároveň ukazuje, který trenér dosáhl na Spartě úspěchů na domácí půdě.

OBDOBÍJMÉNOTROFEJE
1993-94Karol Dobiáš1x liga
1994Jozef Chovanec
1994-95Jürgen Sundermann
1995-96Jozef Jarabinský1x liga
1996Vlastimil Petržela1x pohár
1996-98Jozef Chovanec1x liga
1998-99Zdeněk Ščasný1x liga
1999-01Ivan Hašek2x liga
2001-02Jaroslav Hřebík
2002Vítězslav Lavička
2002Jozef Jarabinský
2002-04Jiří Kotrba1x liga
2004Ftantišek Straka1x pohár
2004-05Jaroslav Hřebík1x liga
2005-06Stanislav Griga1x pohár
2006-08Michal Bílek1x liga
1x pohár
2008Jozef Chovanec1x pohár
2008Vítězslav Lavička
2008-11Jozef Chovanec1x liga
2011-12Martin Hašek
2012-15Vítězslav Lavička1x liga
1x pohár
2015-16Zdeněk Ščasný
2016David Holoubek
2016Zdeněk Svoboda
2016-17Tomáš Požár
2017Petr Rada
2017-18Andrea Stramaccioni
2018Pavel Hapal
2018-19Zdeněk Ščasný
2019Michal Horňák
2019-20Václav Jílek
2020-21Václav Kotal1x pohár
2021-?Pavel Vrba

Na sparťanské lavičce se více než v jakémkoli českém klubu častěji objevil zahraniční trenér. Ve výčtu trenérů za posledních téměř 30 let tak můžeme najít exotické jméno Němce Sundermanna, posledním takovým zahraničním pokusem byl Ital Stramaccioni. Naopak prvním, který pro Spartu získal samostatný český titul byl Slovák Karol Dobiáš. V seznamu ale najdeme také další slovenské kouče, jména slovenských Jozefů Jarabinského a Chovance se v seznamu objevují dokonce několikrát. Ač se tedy ve Spartě vystřídalo trenérů poměrně mnoho, někteří zůstali – zdá se – ověřenými.

ÚSPĚCHY A NEÚSPĚCHY

První sloupec tabulky navíc ukáže, že do roku 2015 častěji trenér dostal důvěru na delší čas. Výjimkou nebyly klidně až tříleté štace. Právě ve zmíněném roce 2015 se zastavil přísun mistrovských titulů na Letnou a triumf pod vedením Vítězslava Lavičky je prozatím posledním. Na scénu v té době totiž přišel nový favorit – Plzeň, pod vedením právě Pavla Vrby. Také zisk ligového poháru se ve sparťanské historii datuje spíše do dřívějších dob, Kotal získal pro Spartu pohár po dlouhých šesti letech. Vedlo se mu také v Evropské lize, kde v předkole Sparta dvakrát porazila skotský Celtic.

Jeden z největších úspěchů na evropské scéně se datuje ještě do roku 1992, kdy Sparta vyřadila druhý celek z Glasgow Rangers, Olympique Marseille a porazila dokonce i Barcelonu. „Co budu živ, nikdy nezapomenu na to nadšené hlediště a ovace po zápase. Barcelona je Barcelona. Jedno z nejlepších mužstev světa. Před patnácti lety, dnes a určitě za dalších patnáct let. Vždy to bude Barcelona,“ hrdě hlásal po zápase tehdejší kouč Dušan Uhrin st. Na začátku nového milénia pak Sparta dokázala dvakrát postoupit ze základní skupiny Ligy mistrů. Největší úspěch novodobé Sparty ale přišel v roce 2016, kdy Sparťané pod vedením Zdeňka Ščasného porazili v osmifinále Evropské ligy italské Lazio a dostali se tak mezi nejlepších osm.

KDO JE NEJLEPŠÍM TRENÉREM SPARTY?

Co se týče domácí scény, tak tabulka ukazuje, že pouze Ivan Hašek dokázal získat více titulů během jedné štace. Dvakrát se z titulu radoval i Jozef Chovanec a také Jozef Jarabinský vedl Spartu ve dvou mistrovských sezonách. Oba ale patří mezi dobré holuby, kteří se na sparťanskou lavičku vrátili a a především Chovanec tak na ní strávil více času než jiní. Počet titulů tak na naší cestě za odhalením nejlepšího sparťanského trenéra stoprocentně vypovídající není. Více může naznačit následující tabulka, kde jsou sparťanští kouči seřazeni podle procentuální úspěšnosti vyhraných zápasů.

JMÉNOZVRP%
1.František Straka23184184,06
2.Ivan Hašek60459680,00
3.Jürgen Sundermann1080280,00
4.Vítězslav Lavička9869161375,85
5.Jozef Jarabinský41289475,61
6.Jozef Chovanec14594351672,87
7.Karol Dobiáš32209371,88
8.David Holoubek852170,83
9.Michal Bílek543312968,52
10.Zdeněk Ščasný11871252267,23

Vedle dvojnásobného mistra Ivana Haška se na medailové pozice dostali Jürgen Sundermann a František Straka, jenž je tak v poměru vyhraných zápasů nejúspěšnějším sparťanským trenérem novodobé historie. Oba ale na lavičce nestrávili až tolik času. Do elitní desítky se ale dostali též Jozef Chovanec a Zdeněk Ščasný, kteří Spartu vedli ve více než 100 zápasech.

Václav Kotal pro srovnání odcházel s bilancí 31 zápasů, 19 výher, 5 remíz, 7 proher, čímž by se zařadil na hranici první desítky. Tím překvapivější může být tato změna trenéra, navíc uprostřed sezony. Jak dobrý tah to byl a zda se Pavel Vrba dostane mezi nejúspěšnější sparťanské trenéry ukážou až následují zápasy. A pokud Vrba konečně dostane ve Spartě více prostoru, pak to uvidíme až za několik měsíců či dokonce roků. Start se mu výsledkově vydařil – na Hané Sparta vyhrála 3:2. Zatím se potvrdila také Frýdkova očekávání útočného fotbalu – 18 střel, z toho 9 na bránu a hned 3 do brány, ač dva góly padly až v závěru z penalty.

Napište názor