Hráče NHL okradli o peníze vlastní rodiče!

Hráče NHL okradli o peníze vlastní rodiče!

Špičkoví sportovci patří mezi nejlépe placené jedince na světě. Vydělávají miliony dolarů za rok. Své peníze si většina z nich rozhodně zaslouží. V jejich světě platí velká konkurence a tlak na co nejlepší výsledek. V důsledku toho, a i pro nadměrnou fyzickou zátěž, končí jejich profesionální kariéry v průměru okolo 35 let.

Cílem každého profesionálního sportovce je co největší úspěch a vydělání takového množství peněz, které ho zabezpečí do konce života. Velké množství sportovců neuspěje. Některým se to povede, ale protože třeba neumí s penězi tolik hospodařit, o své jmění přijdou. Takovým příkladem může být bývalý boxer Mike Tyson, který vlastní vinou přišel skoro o všechny své peníze. I proto se musí i teď, v pokročilém věku, účastnit exhibičních boxerských zápasů.

Jsou ale známy i případy, kdy sportovce po jeho úspěšné kariéře okradou lidé, kteří s ním blízce spolupracují a využijí ho. To se stalo třeba bývalé ruské hokejové hvězdě Sergeji Fedorovovi, kterého připravil o téměř dvě miliardy korun jeho blízký přítel a agent v jedné osobě.

Úplně jiný případ…

Na rozdíl od výše uvedených případů, ale existuje životní příběh, nad kterým jistě většina lidí zakroutí nevěřícně hlavou. Jedná se o hokejového obránce působícího v nejlepší hokejové lize světa NHL Jacka Johnsona. U nás nepříliš známé jméno. V NHL má ale odehráno již skoro 1000 zápasů.

Jack Johnson v dresu LA Kings (zdroj: www.letsgokings.com)

Při svém vstupu do NHL v roce 2007 podepsal Jack svou první profesionální smlouvu s týmem Los Angeles Kings, která mu po dobu 3 let zajišťovala celkový příjem skoro 6 a půl milionu dolarů spolu s bonusy. Což je i na poměry NHL pro nováčka velice slušný výdělek.

V týmu Kings vydržel Jack Johnson pět sezón. Přičemž v roce 2010 podepsal sedmiletý kontrakt, který mu zajistil celkový příjem přes 30 milionů dolarů. Každý obyčejný člověk by si asi řekl, že takovou smlouvou se do konce života zajistil a už si může jen užívat, jenže…

Šok a vyhlášení bankrotu

7. prosince 2014 oznamuje Jack Johnson oficiální osobní bankrot. Nikdo této zprávě nemůže uvěřit a všichni se ptají, jak je to možné, když má tak lukrativní kontrakt? Většinu lidí asi napadlo, že se tento mladík stal jen dalším v řadě, kterého rychle nabyté peníze dohnaly k nekontrolovanému utrácení, jak se tomu stalo mnohým před ním.

Když se ale tímto případem začal zabývat soud, vyšlo najevo, že je všechno úplně jinak. Od roku 2008 měli úplnou kontrolu nad Jackovými penězi jeho rodiče, kteří ukončili spolupráci s jeho hokejovým agentem. Ten později u soudu uvedl, že Jack na něj působil jako hodný chlapec, který byl pod extrémním dohledem a kontrolou svých rodičů. To by ještě nemuselo znamenat nic hrozného. Někdy se ani nemůžeme divit, že rodiče chtějí pro své děti to nejlepší a ostatním lidem příliš nedůvěřují.

Jak to bylo doopravdy

Když Jack podepsal svůj sedmiletý lukrativní kontrakt, zároveň s tím podepsal dokument, který převedl veškerou kontrolu nad jeho penězi na svou matku. Většina matek chce pro své děti jen to nejlepší. Co se týče peněz, jistě chtějí, aby byly i do budoucna jejich děti co nejlépe zajištěny. Jackovi rodiče to ale vzali úplně z jiného konce. Zřejmě se inspirovali pohádkou Oslíku otřes se.

Jackův otec si například pořídil vůz Ferrari F430. Jeho matka si koupila zlatý prsten s obrovským diamantem a společně se nastěhovali do luxusní vily na Manhattan Beach v Kalifornii. Je pravdou, že za Jackem jezdili, lépe řečeno létali luxusním soukromým tryskáčem, na většinu jeho zápasů. Vše bylo samozřejmě financováno z jeho peněz.

Ferrari F430 (zdroj: www.cs.wikipedia.org)

Ani tohle ale nebylo všechno. Jackovi rodiče si natolik zvykli na život v luxusu, že potřebovali ještě více peněz. Za tímto účelem si na synovo jméno sjednali několik finančních půjček, které dohromady činily přes 15 miliónů dolarů. Nutno podotknout, že celkový úrok u těchto půjček činil 24%, tedy celkem 3,6 milionů dolarů.

Mami, proč mi všichni volají?

Jack samozřejmě o ničem neměl ani ponětí. Dál se věnoval hlavně své hokejové kariéře a věřil, že se o jeho finance rodiče dobře starají. Prvními náznaky, že není něco v pořádku byly telefonáty od věřitelů, kteří se Jacka ptali, kdy hodlá své půjčky splácet? Když se na to zeptal svých rodičů, dostalo se mu odpovědi, že je to zřejmě nějaké nedorozumění, že se o vše postarají, ať si nedělá starosti a dál se soustředí jen na hokej. Dokonce mu i lhali v tom smyslu, že se jedná o lidi, kteří ho chtějí zneužít a lžou mu.

Jack Johnson hrál i za Columbus Blue Jackets (zdroj: www.archives.sportshax.com)

Nepříjemné překvapení

Potom, co se Jack oženil, rozhodl se, že převezme kontrolu nad všemi svými financemi. V tom se mu samozřejmě snažili rodiče všemožně zabránit a proces co nejvíce zdržovali.

Když spolu se svými nově najatými finančními poradci začal Jack převzetí financí řešit, zjistil, jak moc špatná situace je. Musel následně prodat většinu svého majetku. Na umoření dluhů padla i většina peněz z jeho stávajícího kontraktu.

Co se dělo dál?

V roce 2018 podepsal Jack pětiletou smlouvu s Pittsburghem Penguins, která mu zajišťuje celkový příjem přes 16 milionů dolarů. Od té doby se již může plně soustředit na svoji hokejovou kariéru. Kontrolu nad financemi přenechal najatým profesionálům.

Jack Johnson podepisuje smlouvu s Pittsburgh Penguins (zdroj: www.nhl.com)

V současné době působí Jack Johnson v týmu New York Rangers. Není to hráč, na jehož sportovní kariéru se bude vzpomínat, jako na jiné hokejové hvězdy. Přesto je ale jeho životní příběh velice zajímavý, pro někoho možná šokující, rozhodně pak poučný. Musí být těžké zjištění, že vlastní rodiče víc zajímají peníze, než štěstí jejich dítěte.

Jakub Pražák

Napište názor