Kdo postoupí ze čtvrfinále fotbalového ME?

Kdo postoupí ze čtvrfinále fotbalového ME?

Fotbalové mistrovství Evropy zná posledních 8 nejlepších týmů, které se o utkají o vysněný pohár. K velké radosti nás všech je mezi těmito týmy i reprezentace České republiky! Kdo z těchto víkendových bojů postoupí? Jaké jsou šance našich fotbalistů? Na to se spolu s námi podívejte v tomto článku!

Švýcarsko vs. Španělsko

První dvojicí, která se ve čtvrtfinálových bojích představí bude překvapení ze Švýcarska a rozjíždějící se tým Španělska. Švýcaři na začátek turnaje remizovali 1:1 s Walesem, poté prohráli jednoznačně 3:0 s Itálií, aby následně porazili 3:1 neškodné Turecko a díky tomu mohli slavit postup do osmifinále, kde je čekala Francie. I když francouzi do té doby nepředváděli žádné oslnivé výkony, přeci jen byli díky individuálním kvalitám fotbalových hvězd jako Mbappé, Pogba či Kanté velkými favority na postup. Jak už to tak ale na podobných turnajích bývá, hvězdy vám vítězství nezaručí a daleko důležitější je síla týmu a hladovost po úspěchu. To se projevilo i v nervydrásajícím utkání proti Francii, která ještě 15 minut před koncem zápasu vedla 3:1. Nakonec ale po heroickém výkonu dokázali Švýcaři zápas srovnat na 3:3 a po penaltách se mohli radovat z šokujícího postupu.

Radost švýcarských fotbalistů po vítězství nad Francií v osmifinále ME 2020. (zdroj: Marko Djurica, Getty Images, www.rediff.com)

Španělé se na začátku turnaje hledali. Na úvod remizovali 0:0 se Švédskem, poté 1:1 s Polskem, aby na závěr své skupiny rozdrtili Slovensko 5:0. Po těchto výsledcích je v osmifinále čekal tým Chorvatska. Když španělé v tomto zápase vedli v 77. minutě 3:1, asi každý už si myslel, že jejich postup je hotovou věcí. Zřejmě kleska i koncentrace samotných španělských reprezentantů, kteří náskok promarnili a chorvaté dokázali srovnat na 3:3. V prodloužení ale chorvaté své šance neproměnili a španělé je za to potrestali dvěma vstřelenými góly a zaslouženě postoupili.

Oba týmy si tedy prošli do čtvrtfinále hodně podobnou cestou. Pomalejší rozjezd s bláznivě se vyvíjejícími zápasy osmifinále, které byly reklamou na fotbal. Švýcarům bude chybět vykartovaný kapitán Granit Xhaka, což může být pro sestavu trenéra Petkoviče velký problém.

Náš tip: Vítězství Španělska 2:1, prosadí se Álvaro Morata.

Belgie vs. Itálie

V dalším zápase se chystá souboj titánů! Na jedné straně hvězdný tým v čele s Lukakem a De Bruynem, na straně druhé pak Itálie, která zatím na turnaji předvádí nejlepší výkony, i když osmifinále pro ně bylo nečekaně těžkou zkouškou. Belgie je na turnaji zatím bez ztráty bodu a pouze s jedním inkasovaným gólem. Postupně ve skupině porazila Rusko 3:0, Dánsko 2:1 a Finsko 2:0. V osmifinále si pak poradila s posledními mistry Evropy z Portugalska nejtěsnějším rozdílem 1:0.

Itálie vstoupila do šampionátu jako uragán dvěma výhrami 3:0, nejdříve nad Tureckem a poté se švýcary. Následovala výhra 1:0 nad Walesem. V osmifinále se italové nečekaně trápili s reprezentanty Rakouska. Základní hrací doba skončila bez branek a to měli ještě italové štěstí, že gól Arnautoviče nebyl uznán. V prodloužení měli italové více sil a nakonec se radovali z vítězství 2:1.

Ciro Immobile a Leonardo Bonucci se radují z postupu přes tým Rakouska. (zdroj: Andreas Solaro, Pool Photo, www.sport24.gr)

I u této dvojice najdeme hodně podobností. Oba týmy zatím všechny své zápasy vyhráli. Obě mužstva zatím inkasovala pouze jednu branku. Dá se tedy čekat taktický boj, kdy se bude čekat na chybu soupeře. Belgie má větší individuální sílu, Itálie naproti tomu předvádí nejlepší výkony ze všech týmů na turnaji. Jak pro jednoho, tak druhého soupeře bude vypadnutí v této fázi turnaje hodně kruté, ale takový je sport.

Náš tip: Vítězství Itálie 1:0, trefí se Domenico Berardi.

Ukrajina vs. Anglie

V neděli večer se utká překvapení turnaje Ukrajina s reprezentanty Anglie, kteří se zatím zaměřují spíše na opatrnou hru, než že by předváděli úplně líbivý fotbal. Ukrajina vstoupila do turnaje přestřelkou s Nizozemskem, kterou ale nakonec prohrála 3:2. Ve druhém zápase dokázali svěřenci Andreje Shevchenka porazit 2:1 Severní Makedonii, aby na závěr skupiny podlehli 1:0 Rakousku. V osmifinále pak narazili na favorizované Švédy, které ale dokázali po velkém boji porazit v prodloužení 2:1.

Anglie se na úvod utkala s Chorvaty, které dokázala porazit gólem Raheema Sterlinga 1:0. Následovala nezáživná remíza 0:0 se Skotskem a poté opět hubená výhra 1:0 nad našimi reprezentanty. Tyto výsledky postavili angličany proti nenáviděnému soupěři z Německa. Albion své prokletí proti němcům ale dokázal překonat a zvítězil 2:0, po svém asi nejlepším výkonu na turnaji.

Kapitán anglické reprezentace Harry Kane. (zdroj: Adrian Dennis, Getty Images, www.thetimes.co.uk)

Útok proti obraně, tak by se dal ve stručnosti nazvat souboj těchto dvou soupěřů. Ukrajina se snaží o útočný aktivní fotbal a spoléhá na klíčové hráče, jako je Yarmolenko a Yaremchuk. Naproti tomu angličané hrají ze zabezpečené obrany, hodně opatrně. Vždyť ještě na turnaji neikasovali ani gól! Vepředu se zatím trochu trápí kapitán Harry Kane, ale v posledním zápase se konečně dokázal gólově prosadit, což by ho mohlo hodně povzbudit.

Náš tip: Vítězství Anglie 1:0, rozhodne hlavou Kane po rohovém kopu.

Česká republika vs. Dánsko

Tento souboj se sice odehraje v neděli před zápasem Ukrajina – Anglie, ale my jsme si ho nechali jako třešničku na dortu na konec našich predikcí čtvrfinálových zápasů. Naši vstoupili do turnaje skvělě! Díky dvěma trefám Patrika Schicka jsme porazili Skotsko 2:0. Hlavně druhý Patrikův gól je jistě tou nejkrásnější brankou tohoto šampionátu! Následovala remíza 1:1 s Chorvatskem a těsná prohra 1:0 s Anglií. Po těchto výsledcích čekal naše reprezentanty souboj s Nizozemci, kteří do té doby předváděli velice dobré výkony a byli rozhodně favorité tohoto zápasu. Opět se ale ukázalo, že tým je víc než jednotlivci! Po nevydařeném vstupu do zápasu, který čeští hráči se štěstím přečkali, postupně český tým přebíral otěže. Skvělý výkon předvedl hlavně Tomáš Holeš, který první gól dal a na další přihrál. Vítězství 2:0 bylo nečekané, ale vzhledem k vývoji zápasu naprosto zasloužené!

Dány čekal na začátek turnaje šok v podobě kolapsu svého klíčového hráče Christiana Eriksena, který ale naštěstí přežil, i když s jeho fotbalovou kariérou je zřejmě konec. Tento moment dány hodně ovlivnil, když v prvních dvou zápasech prohráli. Nejdříve 1:0 s Finskem a poté 2:1 s Belgií. Na závěr skupiny ale předvědli dáni skvělý výkon proti Rusku, které dokázali porazit vysoko 4:1 a tím si zajistili postup. V osmifinále byli jejich soupeři reprezentanti Walesu, kteří tento zápas ale vůbec nezvládli a povzbuzené Dánsko se radovalo z jednoznačného vítězství 4:0.

Patrik Schick a jeho zkrvavená radost po proměněné penaltě proti Chorvatsku. (zdroj: Reuters, www.indianexpress.com)

Jak dánové, tak český tým spoléhají na týmovost. U dánského týmu je to ještě podtrženo soudržností s Eriksenem, pro kterého by jeho spoluhráči rádi uhráli dobrý výsledek. Naši by zase rádi zopakovali šok, o který se naše fotbalová reprezentace postarala na ME v roce 1996. Oba týmy mají své střelce. Na straně Dánska je to dvojice Poulsen – Dolberg. Naši se spoléhají na produktivního Patrika Schicka. Rozhodně se dá čekat vyrovnaný boj.

Náš tip: Věříme ve vítězství našeho týmu v poměru 2:1. Prosadit se dokáže opět Patrik Schick a vítěznou branku vstřelí Lukáš Masopust!