Nejlepší mezi nejhoršími? Šavle přeťaly sérii

Nejlepší mezi nejhoršími? Šavle přeťaly sérii

Cílem všech vrcholových sportovců je samozřejmě být nejúspěšnější, vyhrávat. Žádný atlet, žádný sportovní klub nechce být nejhorší. Někdo jím ale být musí. A tak jako se povětšinou sledují různé vítězné série, v NHL se v posledních dnech otřásal jeden z těch nechtěných rekordů. Šavle z Buffala se však nestaly tím nejhorším. O rekord v nejdelší sérii proher se dělí možná trochu překvapivě s Pittsburghem.

V cestě za rekordem Buffalo zastavila v noci ze středy na čtvrtek Philadelphia. Tým, který v březnu pomohl dosáhnout Mikovi Zibanejadovi z NY Rangers ve dvou utkáních rekordních 12 bodů (za 6 gólů a 6 asistencí), tentokrát umožnil celému týmu Buffala ukončit nepříjemnou sérii.

Stejně jako v posledním utkání v Bostonu šly Šavle do vedení. Tentokrát ale na úvodní gól dokázal už za necelé tři minuty později navázat Curtis Lazar. Na začátku druhé třetiny sice Provorov i za asistence Jakuba Voráčka dokázal snížit, ale Fogarty s Mittelstadtem zajistili Buffalu už pohodlné vedení o tři branky. Ve třetí části pak Brendan Montour dvěma brankami v oslabení už jen pojistil dlouho očekávanou výhru Buffala 6:1.

Po osmnácti zápasech přišla na konci zápasu radost (zdroj: usatoday.com)

15 zápasů a je zle

Jen pěti týmům se “podařilo” v NHL prohrát 15 zápasů v řadě. Jako první této mety dosáhl už v sezoně 1930-31 jiný tým z Philadelphie, tamní Quakers. Celek, který se do Philadelphie přestěhoval z Pittsburghu, se na této metě také zastavil. Rekord vydržel až do sezony 1974-75, kdy ze 17 zápasů v řadě odešel jako poražený Washington Capitals. V sezoně 1992-93 se pak podobný kousek “povedl” také Žralokům ze San Jose. Oba týmy zároveň díky tomu dosud drží rekord v počtu zápasů bez bodového zisku. Od sezony 1999-00 totiž začalo o vítězi rozhodovat také prodloužení, a tak se od té doby dalo prohrát, a přesto získat bod. Předtím zápas skončil remízou a série proher tak mohla skončit.

Dva roky před vyrovnáním rekordní série Žraloky se dvakrát ze zisku Stanleyova poháru radoval celek z Pittsburghu. Na začátku nového tisíciletí však pro Tučňáky přišlo smutné období. V letech 2001-06 se totiž vůbec nedokázali dostat do play-off. V sezoně 2003-04 se však do rekordních statistik zapsali ještě v kategorii série proher. Jejich šňůra se zastavila na čísle 18, a kdyby nezískali bod při prohře se St. Louis v prodloužení, stali by se také bezbodovými rekordmany.

Mario Lemieux byl na konci kariéry také u série porážek svého týmu (zdroj: nhl.cz)

Buffalo během cesty za vyrovnáním rekordu Pittsburghu dosáhlo na 3 body. První bod získali už na počátku, 25. února, kdy v prodloužení prohráli s New Jersey. Další dva body Buffalo vybojovalo proti Philadelphii, za prohru v prodloužení i po nájezdech. Takže Letci dali dvakrát Šavlím naději, kterou naplnili až 31. března, kdy darovali Buffalu výhru 6:1. To tedy na radost z výhry čekalo více než měsíc.

Další neslavné série NHL

V sezoně 2014-15 bylo Buffalo blízko hranice 15 proher v řadě. Díky výhře nad Montrealem ale skončilo těsně pod touto hranicí. Na začátku druhého desetiletí dvacátého století se tato meta otřásala hned dvakrát. V sezoně 2010-11 se o to “pokoušeli” hráči NY Islanders, hokejisté Columbusu Blue Jackets sérii 14 proher v řadě rozdělili mezi sezony 2010-11 a 2011-12.

Pittsburgh díky neúspěšné sérii ze sezony 2003-04 drží také primát v sérii prohraných zápasů na domácím stadionu. Z celkového počtu 18 proher totiž hned 14 krát tomu museli přihlížet diváci v Civic Areně, odkud se Tučňáci odstěhovali v roce 2010. Nejdelší sérii proher na cizím ledě drží ze sezony 1992-93 Ottawa Senators, pro kterou to byla premiérová sezona v zámořské soutěži.

Týmy Pittsburghu a nově také Buffala však nečekaly na výhru nejdéle ze všech. V obou případech jde skutečně o sérii proher, ač některé jim přinesly alespoň bod. Ještě z doby, kdy se nehrálo prodloužení a tým tak nemohl získat bod za prohru v nastaveném čase, drží tento rekord Winnipeg Jets. Tým, který se v letech 1996-2011 krátce přestěhoval do Atlanty, čekal v sezoně 1980-81 na vítězství dlouhých 30 zápasů. Nic na tom nemění fakt, že sedmkrát neodešel ze zápasu ani jako poražený a bral bod za remízu.

Dale Hawerchuk přišel do Winnipegu krátce po rekordní sérii bez výher (zdroj: twitter.com)

Je přirozené, že ve sportu oslavujeme vítěze a jejich úspěchy. Tento článek “vyzdvihl” ty týmy, kterým se nějaký čas příliš nedařilo. Pravidla NHL co se týče pořadí draftu však dávají takovým týmům šanci vybudovat nový mladý kvalitní kádr, který za několik let může pomýšlet zase na opačné pozice a trochu jiné série.