Odložené EURO 2020 je tu!

Odložené EURO 2020 je tu!

Dlouho očekávané mistrovství Evropy ve fotbale, které se minulý rok kvůli epidemii viru covid nekonalo, se kvapem blíží. Již tento pátek se můžeme těšit na první zápas. Z našeho pohledu je samozřejmě nejdůležitější účast našich fotbalistů, kteří mohou jen překvapit. V následujících řádcích vám představíme deset největších favoritů turnaje seřazených dle mého predikovaného pořadí spolu s hodnocením našeho národního týmu. U každého z týmů bude vyzdvihnut klíčový hráč a zajímavý člen týmu, kterého byste rozhodně měli na mistrovství Evropy sledovat.

Desáté místo – Švédsko

Tým Švédska je zkušený, na posledním mistrovství světa podával skvělé výkony a dokázal potrápit i mnohem silnější týmy. Jejich hra je založená na fyzické síle a defenzivnější taktice. V posledních pěti zápasech slavili vždy vítězství a dostali jen jednu branku! Ze skupiny by měli jistě postoupit. Myslím si, že žádný z týmů je nebude chtít v play-off turnaje potkat. Švédsko může jen překvapit a já v jejich sílu věřím.

Klíčový hráč: Robin Olsen (AS Řím) – tento Švédský brankář je dlouholetou oporou národního týmu. Své kvality předvedl na posledním mistrovství světa a Švédsko na něj bude spoléhat i tentokrát. Nebude snadné ho překonat.

Hráč ke sledování: Alexander Isak (Real Sociedad) – mladý 21 letý švédský útočník působí ve Španelsku a v této sezóně dokázal nastřílet 16 gólů. Další 3 přidal v reprezentačním dresu. Pokud se ukáže na turnaji v dobrém světle, může to být pro Sociedad zlatý důl.

Švédský národní fotbalový tým. Zde ještě v sestavě se Zlatanem Ibrahimovičem, který v současném kádru již není. (zdroj: www.sport.aktualne.cz)

Deváté místo – Nizozemsko

Slavné časy nizozemského fotbalu jsou labutí písní minulosti. Holanďané tvoří nový tým, kterému patří budoucnost. Stále i tak ale patří ke světové špičce. Triumf na turnaji by byl však jistě pro všechny šokem. Mezi nejlepších 10 ale jistě patřit budou. Velkým oslabením tohoto týmu bude absence zraněného stopera Liverpoolu Virgila van Dijka, který patří mezi nejlepší na svém postu na světě.

Klíčový hráč: Memphis Depay (Olympique Lyon) – Rebel holandského fotbalu má stále svou kvalitu. V této sezóně nastřílel ve Francii 22 branek! Pokud na tuhle formu naváže i v konkurenci nejlepších týmů Evropy, mohou Nizozemci překvapit.

Hráč ke sledování: Donyell Malen (PSV Eindhoven) – v našich končinách ještě ne moc známý hráč, ale rozhodně představuje budoucnost nizozemského a evropského fotbalu. Rychlý útočník s čichem na góly. V této sezóně Eredivisie jich dal 27.

Donyell Malen v dresu PSV Eindhoven. (zdroj: Casey Mendez, www.footballexpress.in)

Osmé místo – Chorvatsko

Zkušený chorvatský tým má své nejlepší doby za sebou a tohle je asi poslední velká akce pro tuhle partu kolem Luky Modriče. Myslím si, že poté by měla nastat tvorba nového jádra. Rozhodně bych ale Chorvaty nepodcěňoval. Na velkých turnajích umí překvapit. Jistě od nich můžeme čekat kombinační hru, která by se nezaujatému divákovi mohla líbit.

Klíčový hráč: Luka Modrič (Real Madrid) – Ať se vám to líbí, nebo ne, Luka Modrič je stále srdcem chorvatského týmu. Mozek většiny akcí na sebe bude strhávat pozornost i na tomto turnaji, který pro něj bude zřejmě tím posledním. O motivaci má tedy postaráno. Kdo by se nechtěl loučit dobrým výsledkem?

Hráč ke sledování: Mislav Oršič (Dinamo Záhřeb) – Tenhle hráč vlastně sám svým hattrickem vyřadil v Evropské lize Tottenham Hotspur. Pokud bude mít takové výkony i na mistrovství Evropy, je možné že se bude stěhovat do většího klubu. V 28 letech je to možná poslední šance na velký přestup.

Mislav Oršič v dresu Dinama Záhřeb střílí hattrick v Evropské lize do sítě Tottenhamu Hotspur. (zdroj: Getty Images, www.talksport.com)

Sedmé místo – Španělsko

Španělsko je již ve fázi, kdy tvoří nový tým do budoucna. Zde je však jasné, že kvalita bude vždy zaručena a rozhodně je nikdo nesmí podceňovat. Kombinační, útočná hra, to bude styl, se kterým se budou chtít Španělé prosadit a už jenom kvůli tomu bychom měli všichni chtít, aby se jim dařilo. Jejich zápasy rozhodně nebudou nudné. Formu španělský tým má, v posledních pěti zápasech nepoznal hořkost porážky.

Klíčový hráč: Álvaro Morata (Atlético Madrid/Juventus Turín) – Utočník, který tento ročník strávil na hostování v italském Juventusu, kde se učil fotbalovým kouskům od Cristiana Ronalda. Nastřílel 20 gólů a španělská reprezentace na něj bude jistě v zakončení spoléhat.

Hráč ke sledování: Adama Traoré (Wolverhampton) – Tahle hora svalů dokáže vyvinout neskutečnou rychlost. Zároveň je znám svými fotbalovými kousky. Pokud se na hřišti objeví, bude o zábavu postaráno!

Adama Traoré v dresu Španělské reprezentace. (zdroj: www.footballexpress.co.uk)

Šesté místo – Belgie

Belgičané se ukázali ve skvělém světle na posledním mistrovství světa, kde skončili 3. Pro tuhle silnou generaci je toto EURO zřejmě poslední šancí na velký úspěch. O motivaci je tedy postaráno. Tým Belgie má velkou kvalitu. Spoléhat se bude jistě na hvězdy jako jsou Kevin De Bruyne a Romelu Lukaku. Otazník zůstává nad formou Edena Hazarda, který toho tuto sezónu v dresu Realu Madrid příliš nenahrál a na jeho sportovní přístup se snášela velká kritika.

Klíčový hráč: Romelu Lukaku (Inter Milán) – Tank v belgickém útoku bude hrozbou pro všechny soupeře. Je takřka nezastavitelný, nemá žádnou slabinu.

Hráč ke sledování: Yannick Carrasco (Atlético Madrid) – I díky němu se Atlético v této sezóně radovalo z domácího triumfu. Nesmírně šikovný záložník. Jeho hra mě vždycky bavila a těším se co ukáže na tomto turnaji.

Belgický stroj na góly Romalu Lukaku. (zdroj: Profimedia, www.sport.tn.nova.cz)

Páté místo – Anglie

Tým Anglie je pod velkým tlakem. Soupiska je na papíře hodně silná, plná zvučných jmen. Poslední mistrovství světa týmu Albionu celkem vyšlo. Rozhodně je tento tým silný a na vítězství v celém turnaji má! Ale… Velká jména vám triumf automaticky nezaručí a já prostě nějak vnitřně cítím, že ani tentokrát to angličanům nevyjde. Konkurence je dle mého prostě o něco silnější, týmovější.

Klíčový hráč: Harry Kane (Tottenham Hotspur) – Tady není o čem, “Hurikán” bude klíčovým mužem tohoto týmu. Na tlak je zvyklý a věřím, že tuhle výzvu zvládne. Myslím si, že spolu s Lukakem bude bojovat o nejlepšího střelce turnaje.

Hráč ke sledování: Bukayo Saka (Arsenal Londýn) – Tento mladík zřejmě nebude patřit do základní sestavy, přesto se těším, že se na turnaji ukáže. Nesmírně šikovný fotbalista a budoucnost anglického fotbalu.

Klíčový muž anglického výběru Harry Kane. (zdroj: Reuters, www.sport.aktualne.cz)

Čtvrté místo – Německo

Na velkých turnajích s Německem prostě musíte vždy počítat. Nejsou tak silní jako v minulosti, přesto je řadím před Anglii, hlavně kvůli týmovosti. Pro trenéra Joachima Löwa to je poslední turnaj u kormidla reprezentace a jistě se bude chtít loučit v tom nejlepším světle.

Klíčový hráč: Manuel Neuer (Bayern Mnichov) – Vybrat klíčového hráče tohoto týmu nebylo vůbec lehké. Jména jako Kimmich, Gündoğan, Kroos, Müller, ta budou jistě hrát velkou roli v úspěchu Německa. Přesto si myslím, že klíčový je muž v bráně. Stále jeden z nejlepších brankařů světa, který je svým stylem vzorem pro gólmany budoucnosti.

Hráč ke sledování: Leroy Sané (Bayern Mnichov) – Když má dobrý den, dokáže rozhodnout zápas. Když ho nemá, na hřišti ho skoro nevidíte. Přesto byste si jeho výkony neměli nechat ujít. Věřím, že EURO pro něj bude dostatečnou motivací, aby podával jen nejlepší výkony.

Německý fotbalový tým slaví vítězství na MS v roce 2014. (zdroj: AP, www.idnes.cz)

Třetí místo – Portugalsko

Pro někoho možná překvapení tohoto pořadí, já však Portugalcům věřím. Obhájci titulu evropského šampiona mají stále velkou sílu podepřenou zkušenostmi. V posledních pěti zápasech nebyli poraženi. Těším se na jejich útočný styl hry.

Klíčový hráč: Cristiano Ronaldo (Juventus Turín) – Tady žádné překvapení nečekejte. Jeden z nejlepších fotbalistů světa i historie tohoto sportu je stále hladový po gólech a úspěších.

Hráč ke sledování: Bruno Fernandes (Manchester United) – Zde jsem se rozhodoval mezi Fernandesem a stoperem Rúbenem Diasem, který měl skvělou sezónu v dresu Manchesteru City. Nakonec jsem se rozhodl pro produktivního záložníka, který bude hlavním parťákem CR7 k cestě za úspěchem Portugalska.

Pepe a Cristiano Ronaldo slaví triumf na EURU 2016. (zdroj: Reuters, www.sport.aktualne.cz)

Druhé místo – Itálie

Italský národní tým je směsicí zkušeností a dravého mládí. O jeho síle se přesvědčila v přípravě i naše reprezentace, která dostala od Italů výprask 4:0. Italské reprezentaci se poslední zápasy velice daří. Nástupce Gianluigi Buffona, jeho jmenovec Donnarumma, často míče ze sítě neloví. Azzuri budou jistě patřit mezi favority turnaje. Rozhodně mají na to celý šampionát ovládnout.

Klíčový hráč: Ciro Immobile (Lazio Řím) – Na tenhle stroj na góly budou italové v koncovce spoléhat. Sekundovat mu budou ofensivní esa jako Lorenzo Insigne a Domenico Berardi.

Hráč ke sledování: Giorgio Chiellini (Juventus Turín) – Zde možná velké překvapení, žádné mladí, ale naopak zkušený italský gladiátor a kapitán týmu je ten muž, jehož výkony byste si neměli nechat ujít. Já se na něj moc těším.

Nejzkušenější italský fotbalista Giorgio Chiellini v dresu Juventusu Turín. (zdroj: Getty Images, www.goal.com)

První místo – Francie

Poslední mistři světa budí u soupeřů hrůzu. Tenhle tým nemá slabiny. Pro mě je to jasný favorit na vítězství. Pokud se nedostanou minimálně do finále, bude to pro všechny velké překvapení a pro Francii zklamání. Z posledních 5 zápasů dokázali čtyřikrát zvítězit.

Klíčový hráč: Kylian Mbappé (Paris Saint-Germain) – Nástupce fotbalových gigantů Messiho a Ronalda. Není pochyb o tom, že on bude klíčovým hráčem francouzkého týmu na cestě k úspěchu.

Hráč ke sledování: N’Golo Kanté (Chelsea) – Tenhle vzrůstem malý defenzivní záložník mě nepřestane udivovat. Jeho přehled na hřišti, umění odebrat soupeři čistě balón, v tom je nejlepší na světě. I díky němu slavila Chelsea triumf v Lize Mistrů.

Kylian Mpappé s trofejí pro mistra světa 2018. (zdroj: Lucas Bertellotti, www.goal.com)

Česká republika – černý kůň turnaje

Náš reprezentační výběr se v posledních letech hlavně formuje, nabírá sílu. Rozhodně nepatříme mezi favority, spíše naopak, ale kolikrát v historii nám taková pozice již přinesla triumf? A naopak, pokud jsme bráni předem za favority, často si s tím neumíme poradit. Je velká škoda, že nám budou chybět hráči jako Provod (zranění), Kúdela (zápasový trest) a brankář Kolář, který má za sebou náročnou sezónu. V těžké základní skupině nás čekají souboje se Skotskem, Chorvatskem a Anglií. Věřím, že máme na to, abychom se s druhým jmenovaným poprali o postup. Trenér Šilhavý je v pojetí hry spíše konzervativní. Naši reprezentanti se budou jistě snažit prosadit poctivou týmovou hrou.

Klíčový hráč: Tomáš Souček (West Ham United) – Motor našeho týmu bude tím nejdůležitějším článkem kádru. Jeho síla bude hlavně v osobním soubojích a standartních situacích. Ne nadarmo se v této sezóně dostal do výběru nejlepších hráčů Premier League.

Hráč ke sledování: Adam Hložek (Sparta Praha) – Bezesporu největší fotbalový talent, který u nás máme. Doufám, že mu trenér Šilhavý dá více prostoru k tomu se ukázat. Pokud se mu EURO povede, bude to pro něj šance posunout se v kariéře dál.

Česká fotbalová reprezentace. (zdroj: Profimedia, www.sport.tn.nova.cz)