Rasismus vs. zdravý rozum

Rasismus vs. zdravý rozum

Ve světle událostí z fotbalového zápasu Evropské ligy mezi týmy Slavie Praha a Glasgow Rangers se musím i já, prostřednictvím našich stránek k celé problematice vyjádřit. Budu rád, když tento článek vyvolá další diskuzi v komentářích na toto ožehavé a aktuální téma.

Fotbal? Spíše boj o život

Samotný fotbalový zápas moc fotbalu nepřinesl. Po prvním zápase, který skončil v Edenu remízou 1:1 se dalo očekávat, že Slavia se bude snažit o vstřelení rychlého gólu, zatímco Rangers budou čekat na chybu soupeře a soustředí se na rychlé a nebezpečné protiútoky. Prvních 10 minut však drželi otěže zápasu domácí. Tlačili se před bránu a Slavia byla očividně tímto tlakem zaskočená. Počáteční nápor Jezdců však vydržela a naopak to byla ona, kdo se díky přesně umístěné hlavičce Olayinky dostala do vedení. První gól zápasu hru velice ovlivnil. Bylo patrné, že hráči skotského týmu nejsou zvyklí na to, že tahají za kratší konec špagátu.

Joe Aribo a Jan Bořil v zápase Glasgow Rangers proti Slavii Praha (zdroj: Andrew Milligan, Reuters, www.sport.cz)

Kdo by očekával, že budou chtít domácí zápas otočit fotbalovou kvalitou, ten by se mýlil. Připomínalo to spíše hokejové zápasy Kanady ze sedmdesátých a osmdesátých let, kdy se hráči javorových listů snažili své soupeře hlavně zastrašit tvrdou a surovou hrou. Celé skutečnosti nepomohl ani rozhodčí, který nastavil laťku tvrdosti hodně vysoko a některé tvrdé zákroky vůbec netrestal.

Zranění Koláře

Vše vyvrcholilo v 61. minutě zápasu, kdy domácí záložník Kemar Roofe zasáhl brankáře Slavie Ondřeje Koláře podrážkou s kolíky přímo do obličeje. V obličeji českého gólmana se okamžitě ukázala krev a jeho spoluhráči gestikulovali směrem k lavičce, že jeho stav je vážný. Výsledek? Prasklina ve spodině lebeční, hluboká rána, kterou zacelilo až deset stehů a další tržná rána pod okem. Bylo jen štěstí, že právě o to oko nadějný český brankář nepřišel. Trest pro domácího hráče byl jasný a okamžitý, červená karta.

Hrozivý útok na hlavu brankáře Ondřeje Koláře (zdroj: Profimedia, www.isport.blesk.cz)

Ani tento hrozivě vypadající střet ale domácí nezastavil od pokračování v hrubé a násilné hře. Byla jen otázka štěstí, že nedošlo k dalšímu těžkému zranění. Za 12 minut od červené karty pro Roofa se klidil ze hřiště i jeho spoluhráč Balogun, který viděl druhou žlutou kartu po zákroku na útočícího hráče Slavie kousek od pokutového území Rangers. Slavia však na surovosti domácích odpověděla nejlépe, jak mohla. Přímý volný kop si postavil rumunský záložník Nicolae Stanciu a nádhernou střelou překonal domácího brankáře.

Stav 0:2 čtvrt hodiny před koncem zápasu již znamenal skoro jistý postup Slavie. V té chvíli by museli domácí k postupu vstřelit hned 3 góly a zřejmě i jim bylo jasné, že za současné formy na to nemají.

Klíčový emotivní moment

Frustrace domácích byla jasně patrná a vše vygradovalo v 88. minutě, když po jednom z tvrdých soubojů skončil na hrací ploše útočník Jan Kuchta, do kterého ještě stačili dva hráči Rangers na zemi kopnout, než se hra přerušila. Následovala hromadná strkanice, do které nenápadně nakráčel obránce Slavie Ondřej Kúdela, nahnul se k domácímu hráči Glenu Kamarovi a cosi mu se zakrytými ústy zašeptal. Domácí hráč tmavé pleti reagoval velice ostře a bylo jasné, že okamžitě obvinil Kúdelu z rasismu. Na to se snažil upozornit i rozhodčího, který nakonec celou situaci vyřešil udělením žlutých karet, po jedné na obě strany. Celý zápas se nakonec dohrál, výsledek se již nezměnil, a Slávisté se mohli radovat z postupu do čtvrtfinále Evropské ligy, kam postoupili podruhé z posledních tří let.

Konflikt mezi Kamarou a Kúdelou (zdroj: Reuters, www.idnes.cz)

Po-zápasová dohra

Celé toto utkání okamžitě rozjelo vlnu emocí a vyjádření k nastalé situaci. Celý tým Slavie v čele s trenérem Jindřichem Trpišovským nemohl ani půl hodiny po skončení zápasu opustit hřiště. Následně mělo ještě dojít dle vyjádření zástupců Slavie k napadení Ondřeje Kúdely v útrobách stadionu. Domácí trenér Steven Gerrard se po zápase soustředil hlavně na obvinění Ondřeje Kůdely z rasistického útoku a svého svěřence bránil. Na tom by nebylo nic nepochopitelného. Co už je ale z mého pohledu zarážející je fakt, že se ani slovem nezmínil o surové hře svých svěřenců a už vůbec nezazněla omluva na adresu zraněného brankáře Koláře.

Vyjádření Slavie Praha se naproti tomu zastalo svého hráče s tím, že se nejednalo o rasistický útok, ale v uvozovkách pouze nadávky směřující k domácímu hráči, jako reakce na surové zákroky, které hráči Rangers v zápase předváděli.

Rasismus vs. fyzický útok

Reakce fanoušků z obou táborů na sebe samozřejmě nenechali dlouho čekat. Zatímco ti na straně Rangers se soustředili pouze na moment z 88. minuty a na obviňování Ondřeje Kúdely z rasismu, na straně příznivců Slavie se zase nejvíce zmiňovala ostrá hra hráčů Rangers, která byla za hranou fotbalových pravidel, vyplývající z frustrace domácích hráčů.

Z mého pohledu je velice důležité vnímat celý kontext této události. Ze záběrů celé situace, ani z ruchových mikrofonů není prokazatelné, co přesně Ondřej Kúdela Kamarovi řekl. Jsme tedy v situaci tvrzení, proti tvrzení. Já sám jsem zastáncem presumpce neviny. Pokud chcete někoho nařknout z tak závažného přečinu, musíte k tomu mít jasné důkazy. Stejně tak bych mohl já spekulovat o tom, že domácí útočník Morelos se v průběhu prvního poločasu vyjádřil rasisticky na adresu Petera Olayinky, který také na jeho slova reagoval notně podrážděně.

Morelos cosi říká ležícímu Olayinkovi (zdroj: Andrew Milligan, ČTK/AP, www.sport.cz)

Naproti tomu stojí surové zákroky hráčů Rangers, které mohli v nejhorším případě vést ke zranění hráčů. V případě útoku na Ondřeje Koláře se pak bavíme i o možném ukončení sportovní kariéry, spolu s možným trvalým poškozením zdraví. Což se jen zázrakem nestalo.

Rangers a Gerrard zklamali

Upřímně jsem byl z toho všeho hodně zklamaný. Těšil jsem se na fotbalovou bitvu dvou tradičních klubů, které mají velice dobrou současnou sportovní formu. Místo toho se ukázalo, že hráči Rangers a i jejich věhlasný trenér vůbec nezvládli konfrontaci s tak silným a připraveným soupeřem, jakého představuje současná Slavia. Svou velkou vinu na celé situaci nese právě trenér domácích Steven Gerrard. Nedokázal své hráče ukočírovat, naopak možná takto surovou hru sám naordinoval, protože ani při jednom ze zmiňovaných ostrých zákroků nějak ostře nereagoval. A to ani v po-zápasovém vyjádření, kdy se alibisticky schoval jen za vyhrocený moment a údajné rasistické nadávky. Vůbec nekomentoval hru samotnou a fakt, že jeho tým celou tuto sérii vůbec nezvládl. Pokud chcete vyhrávat, musíte umět i prohrávat. Korunu tomu nasadilo i oficiální prohlášení týmu Glasgow Rangers, ve kterém je označen střet s brankářem Kolářem jako náhodná srážka. Takové zlehčování celého incidentu je dle mého názoru naprosto nepřijatelné.

Diskuze trenérů Stevena Gerrarda a Jindřicha Trpišovského. (zdroj: Reuters, www.sport.aktualne.cz)

Současná doba je zvláštní

Pro mě osobně je nepochopitelné, jak se některé problémy nadřazují nad jiné. V tomto konkrétním případě se vyzdvihují údajné rasistické nadávky nad úmyslným zraněním fotbalistů, které může v nejhorším případě vést k trvalému poškození zdraví. Samozřejmě netvrdím, že rasismus není problém. Naopak, jsem za to, aby veškeré projevy rasismu byly tvrdě trestány. K tomu ale dodávám, že je naprosto nezbytné, aby byly takové činy jasně prokázané. Nelze někoho obvinit jen na základě tvrzení. Navíc v tomto případě notně ovlivněné negativními emocemi, které byly zapříčiněny průběhem celého utkání.

Je nezbytné, aby nakonec vyhrál zdravý rozum. Cokoli jiného je dle mého cesta do pekel.

Napište názor