Senzační základní skupiny MS

Senzační základní skupiny MS

Mistrovství světa v ledním hokeji v lotyšské Rize má za sebou boje v základních skupinách. Ty nabídly hned několik senzačních výsledků. I když v průběhu už favorité začali vítězit, nakonec i konečné tabulky obou skupin přinesly jedno velké překvapení. Poprvé od roku 2004 totiž do čtvrtfinále nepostoupil jeden z týmů elitní šestky. S šampionátem se museli předčasně rozloučit mistři světa z roku 2017 a 2018 Švédové. A přitom nemuseli být jediní, o čtvrtfinále se musela bát také velká Kanada.

Ta se nakonec do vyřazovacích bojů dostala, avšak osud neměla ve svých rukou. Hráči Kanady mohli v úterý jen držet palce týmu Německa či Lotyšska, aby ten či ten vyhrál ve vzájemném duelu v základní hrací době. Po výhře Německa mohli Kanaďané slavit. To tedy v případě, že se trenéru Gerardu Gallantovi podařilo své hráče dostatečně motivovat. Je totiž známým známým faktem, že kanadské či americké hráče (ale i fanoušky) více láká například juniorské MS.

Důležitost bojů v základní skupině

Po roční pauze způsobené pandemií koronaviru letos opět můžeme sledovat mistrovství světa v ledním hokeji. A od prvních zápasů jsme svědky překvapivých výsledků a napínavého průběhu základní skupiny. Na každém MS jsou skupiny spíše dramatem jen pro několik týmů, které se chtějí vyhnout sestupu a zároveň bojují o poslední místa ve čtvrtfinále. Téměř nikdy se ale tyto boje netýkají týmů elitní šestky: Kanady, USA, Švédska, Finska, Ruska a reprezentace ČR. Pro ty je to spíše souboj o pořadí a určení soupeře ve čtvrtfinále, případně příležitost k rozehrání před nejdůležitějšími zápasy turnaje.

Týmy Finska a USA neměly ani na letošním MS s postupem do čtvrtfinále problém (zdroj: sport.aktuality.sk)

A to přitom průběh MS byl pro tyto favorizované týmy v minulosti ještě zdlouhavější. Do roku 2011 se totiž po základních skupinách hrály ještě ty osmifinálové a teprve poté se postupovalo do play off. Ze čtyř čtyřčlenných skupin nejdříve postoupily tři týmy a z následných dvou šestičlenných skupin se utvořila osmička čtvrtfinalistů. Od MS 2012 ve Finsku a Švédsku už v elitní skupině MS od začátku soupeřilo 12 týmů ve dvou základních skupinách.

Přesto ovšem souboje v této fázi zůstávají pro elitní šestku spíše jen možností rozehrát se, příp. vybojovat si co nejlepší pozici pro čtvrtfinále. Protože se ale situace ve druhé skupině může díky vyrovnanosti nejlepších týmů vyvíjet různě, nemají to tyto týmy stejně ve vlastních rukou. A tak jsou boje v základní skupinách pro tým z elitní šestky maximálně “šancí” naprosto pohořet, když by nepostoupil do čtvrtfinále. Tak jako se to letos “podařilo” Švédsku.

Pohled do historie soubojů o čtvrtfinále

Do souboje o čtvrtfinále tak můžeme automaticky zařadit spíše týmy mimo elitní šestku. Kanada, USA, Švédsko, Finsko, Rusko či ČR do čtvrtfinále většinou pravidelně postupují. Po změně počtu účastníků MS v roce 2012 se to ještě žádnému týmu “nepovedlo”. Naposledy se jeden z nejlepší šestice mezi nejlepších osm nepodíval na MS v roce 2004 v Praze a Ostravě. Stejně jako v následujících dvou letech se totiž po základních skupinách objevily hned čtyři elitní týmy v jedné osmifinálové skupině. Zatímco reprezentace Švédska, Finska a USA dokázaly z této skupiny postoupit, Rusko neporazilo ani jednoho ze zmíněných soupeřů, navíc prohrálo 0:2 také se Slováky. Naši východní sousedé následně na tomto MS dokráčeli až do semifinále a skončili čtvrtí.

Ani Alexandr Ovečkin v roce 2004 na svém prvním MS mezi seniory nezabránil ruskému krachu (zdroj: flickr.com)

Také při dalších dvou MS v Rakousku a Lotyšku se objevila čtveřice silných týmů v jedné osmifinálové skupině, svou roli favoritů ale tenkrát už všichni potvrdili. Stejně tomu tak bylo i v letech následujících. Změna v roce 2012 možnost zmíněného krachu spíše ještě snížila, protože od té doby se o čtvrtfinále bojovalo ve dvou skupinách rozlosovaných podle aktuálního pořadí v žebříčku.

Proto jsou souboje o čtvrtfinále dramatem spíše pro ostatní celky. Pohled do historie ukazuje, že v posledních letech je nejúspěšnějším takovým postupujícím Švýcarsko.

POSTOUPILIREPREZENTACE
6xŠvýcarsko
4xNěmecko
3xSlovensko
2xBělorusko
1xDánsko, Francie, Lotyšsko, Norsko
Tabulka postupujících týmů do čtvrtfinále mimo elitní šestku od roku 2012

Postup Slováků, sestup Itálie

Předchozí tabulka ukazuje, že Slovensko do čtvrtfinálových bojů postoupilo od změny v roce 2012 teprve potřetí. První dva postupy se přitom datují hned do prvních dvou následujících MS – naši východní sousedé tedy postoupili do čtvrtfinále po dlouhých sedmi letech! V roce 2012 z toho byl postup až do finále.

Nejproduktivnější hráč základních skupin Peter Cehlárik dovedl Slovensko do čtvrtfinále po dlouhých sedmi letech (zdroj: sportky.zoznam.sk)

Až do finále o rok později postoupilo také Švýcarsko, které na tomto MS dokonce vyhrálo základní skupinu. Letos Švýcaři skončili ve skupině druzí. Uvidíme tedy, jak daleko dokráčí v play-off letos. Také další postupující – Německo v základní skupině své fanoušky potěšilo a jedinou kaňkou na vyvedeném počínání byla prohra s vydatně bojujícím Kazachstánem.

Podobně milým překvapením – i když bez postupového razítka – je vystoupení Velké Británie. Úspěšní medailisté ze 30. let minulého století se do elitní skupiny vrátili na minulém MS po dlouhých 25 letech. Letos v Rize sice porazili jen poslední Bělorusko a celkově získali jen 4 body, ale celkově nezklamali. Útočník Liam Kirk se navíc po základní fázi umístil na 3. pozici v kanadském bodování a stal se dokonce nejlepším střelcem! Uvidíme tedy, zda se z britského Sheffieldu nepřestěhuje do ligy v poněkud hokejovější zemi.

Liam Kirk nastřílel v základní skupině 7 branek (zdroj: fiveforhowling.com)

Pouze Itálie nezískala na letošním MS v základní fázi jediný bod, navíc z Rigy odjíždí s přídělem 41 obdržených branek. Jako jediná se tak nezúčastnila vyrovnávání bodových rozestupů v tabulce základních skupin. Toho dosáhli především i nadále se vzpínající trpaslíci, kteří letos brali body favoritům ještě výrazněji než v letech předchozích. Jednoho takového favorita – Švédsko – díky tomu už dál na letošním MS neuvidíme.