Tomáš Souček - fotbalová Popelka

Tomáš Souček - fotbalová Popelka

Tomáš Souček – jméno, které je v současné době mezi fotbalovými fanoušky skloňováno ve všech pádech. A to nejen u nás, ale i v zahraničí, hlavně pak na britských ostrovech. Znáte ale detaily jeho neuvěřitelného životního příběhu, které ho dostali až do hledáčku týmu, jako je poslední vítěz Ligy mistrů Bayern Mnichov? V následujících řádcích se seznámíte s klíčovými momenty této fotbalové pohádky O Popelce.

Do branky ne!

Tomáš Souček je rodákem z Havlíčkova Brodu, kde vyrůstal i fotbalově. Co se týče sportovních genů, měl kde brát, jelikož jeho maminka hrávala národní házenou a později se účastnila i maratónských běhů. Otec byl bývalý fotbalový brankář a ze svého syna chtěl mít mezi třemi tyčemi svého nástupce. Proti tomu se ale postavila Tomášova matka, která nechtěla, aby byl její syn pod tlakem toho posledního hráče na hřišti, jehož chyba znamená ve fotbale často gól. A i když se Tomáš občas do branky na tréninku postavil, začínal jako útočník. Dokonce mu to šlo tak náramně, že si ho v deseti letech všimli trenéři Slavie Praha a po konzultaci s rodiči ho vzali pod svá křídla.

Mladý Tomáš při tréninku ve Slavii (zdroj: www.slavia.cz)

Zachránce Horník

V sezóně 2013/14 Tomáš – již jako záložník – poprvé nakoukl do prvního týmu Slavie. Výrazněji se ale neprosadil a v následujícím období se snažil uplatnit na hostování. Neúspěšně to zkoušel v druholigových týmech Vlašimi a Frýdku-Místku. Nakonec dorazil na Viktorii Žižkov, kde už tou dobou trénoval Jindřich Trpišovský. Ani ten zpočátku o vytáhlého záložníka neměl zájem. Protože ale na Žižkově nepanovala tou dobou dobrá finanční situace, tehdejší šéf Viktorky, známý fotbalový šíbr Ivan Horník, se za Tomáše přimluvil. Vysvětlil Trpišovskému, že Tomášovo hostování bude plně hradit Slavia a není tedy co riskovat. Nakonec se mu povedlo neoblomného trenéra přemluvit. V té chvíli nikdo netušil, jaký příběh se tímhle rozhodnutím odstartoval a jak spjaté budou kariéry Tomáše a trenéra Trpišovského.

Zrání pod Ještědem

Po půlročním hostování ve Viktorii Žižkov se Tomáš do Edenu vrátil, ale ještě se do základní sestavy plně neprobojoval. Střídal horší výkony s lepšími. Mezi jeho nejpovedenější utkání se z této doby řadí to proti Baníku Ostrava, kdy dokázal vstřelit hattrick a Slavia díky němu zvítězila 3:1. Vedení Slavie vidělo v Tomášovi potenciál, ale zároveň bylo jasné, že potřebuje větší herní vytížení. V té době se již Slavia zvedala z dob temna, kdy ji hrozil nejen sestup z první ligy, ale dokonce i úplný zánik. Tomáš byl tedy poslán na zkušenou do Slovanu Liberec, kde trénoval kdo jiný než Jindřich Trpišovský. Tohle spojení v Liberci fungovalo a to nejen v české lize, ale i v té Evropské, kde si Liberec zahrál základní skupinu. Pro Tomáše (a nejen pro něj) to byly velice cenné zkušenosti, které v budoucnu zúročil. Nakonec byla tato sezóna pro Tomáše úspěšná i v tom smyslu, že jako kmenový hráč Slavie Praha získal svůj první mistrovský titul.

Tomáš v dresu Liberce (zdroj: www.fcslovanliberec.cz)

Definitivní návrat do Edenu

Po hostování v Liberci se Tomáš vrací do Edenu a naplno prodává svůj potenciál. Stává se základním pilířem týmu. Později se ve Slavii setkává opět s Jindřichem Trpišovským, který v roli trenéra nahrazuje Jaroslava Šilhavého. Od té doby rostou Tomášovi výkony a s ním i celého týmu. Slavia získává po 77 letech double a v Evropské lize se dostane až do čtvrfinále, když předtím vyřazuje v památném dvojzápase španělskou Sevillu, která byla v té době trojnásobným vítězem této soutěže. Vyřazení přichází až na půdě slavné londýnské Chelsea, kde Slavia prohrála 4:3, a jeden z gólů – jak jinak než hlavou – vstřelil právě Tomáš Souček. Třešničkou na dortu bylo získání ocenění hráč sezóny. Následující sezónu získává se Slavií superpohár, hraje Ligu mistrů a nakonec se raduje i z mistrovského poháru. V té době je i nedílnou součástí české reprezentace.

Rekordní přestup

Po skvělých výkonech ve Slavii a reprezentaci sáhne po Tomášovi West Ham United, tým anglické Premier League. Nejdříve jde o hostování, podmíněné záchranou West Hamu v lize. To se povede, i za velkého přispění Tomáše a hostování se mění v přestup. Ten se zapisuje do dějin českého fotbalu, jako nejdražší přestup v historii, kdy Slavia inkasovala 521 mil. Kč.

Ve Slavii slavil zisk doublu (zdroj: www.isport.blesk.cz)

Budoucnost

V současné době Tomáš za West Ham září. Z týmu, který ještě před rokem bojoval o udržení v lize, je tým, který usiluje o přední příčky a evropské poháry. Tomášovi výkony navíc otevírají dveře do Premier League i dalšímu českému hráči, Vladimíru Coufalovi. Tomášovi výkony jsou dokonce na takové úrovni, že se již hovoří o zájmu Bayernu Mnichov, posledního vítěze Ligy mistrů. Tomáš sám se sice nikam nežene, ale je to jen ukázka toho, že i ve skutečném životě se může odehrát pohádkový příběh, který může být inspirací nejen pro další fotbalisty, ale i pro všechny, kteří si jdou za svým snem.

Jakub Pražák

Napište názor