Život OH 2020... rok poté

Život OH 2020... rok poté

AKTUALIZOVÁNO – Píše se rok 2021 a stále nejsou známí olympijští vítězové pro rok 2020. Důvod? Poprvé v historii byly OH odloženy. Několikrát historie donutila největší sportovní událost každých čtyř let zrušit, ovšem ještě nikdy se nestalo, abychom olympijské vítěze poznali až v následujícím roce, než jaký je vepsán do názvu celých her. Tento článek bude rekapitulací života olympijských her pro rok 2020 v roce 2021. Co se událo od té doby, kdy pandemie koronaviru přinutila pořadatele OH přesunout?

Pandemie koronaviru zasáhla téměř každé odvětví lidské činnosti. Její sílu pocítil také sport. Většina nejvýznamnějších sportů přišla o skandování fanoušků na stadionech – hraje se za zavřenými dveřmi. Ale alespoň se hraje. Některé akce musely být kvůli hrozbě nákazy zrušeny, některé přesunuty na dobu neurčitou, některé na dobu pozdější. Tak je tomu i u největší sportovní akce, která se koná každé čtyři roky. Řeč je o letních olympijských hrách, i když poslední věta úplně tak pravdivá není. Olympijské hry 2020 v japonském Tokiu se totiž odehrají v roce následujícím, tedy 5 let po hrách v jihokorejském Pchjongčchangu. Historie OH přitom takovouto situaci nepamatuje.

Historie OH

Tokio je teprve pátým městem, kde se budou OH konat již podruhé ve více než stoleté historii – poprvé to bylo v roce 1964. Prvním dvojnásobným hostitelem byly řecké Atény, které celou historii novodobých OH v roce 1896 také započaly. Od té doby měly letní olympijské hry následovat každé čtyři roky. V roce 1900 hry hostila Paříž, o čtyři roky později se akce poprvé přesunula mimo Evropu, konkrétně do amerického St. Louis. Ve Spojených státech se LOH konaly vůbec nejčastěji: 1904 v St. Louis, 1932 a 1984 v Los Angeles, 1996 v Atlantě. V roce 2028 by se navíc Los Angeles mělo stát prvním městem, kam LOH zavítají již potřetí.

Do Asie se hry poprvé přesunuly právě díky Tokiu v roce 1964. Poprvé přitom tomu mohlo být v roce 1940, kdy ale celá událost musela být zrušena. Druhá světová válka přinutila zrušit hry také v roce 1944 v Londýně. Tam se ale sportovci za čtyři roky přeci jen podívali, oficiálně však nešlo o přesunutí. Jediné hry, které tak měly válečnou příchuť, byly ty těsně před začátkem druhé světové války, když Hitler přivítal olympioniky v Berlíně. Vynahradil tak svým občanům ztrátu her v roce 1916 – ty sebrala zase první světová válka.

Zapalování olympijského ohně před OH 1938 v Berlíně – posledních her před 12 letou “válečnou” pauzou (zdroj: ksat.com)

Pouze světová válka tak přinutila rozkolísat pravidelný čtyřletý cyklus pořádání OH – nejdéle se tedy čekalo na LOH 12 let. V současné době čekáme na LOH již pátým rokem, nikoliv však z důvodů zrušení her. Poprvé v historii došlo k odložení her, zatím o jeden rok. Hry, které si ve svém názvu ponechají rok 2020, by se tak měly uskutečnit v létě roku 2021. Narození posledního potomka letních olympijských her se tak zatím odložilo, snad se jeho příchodu na svět dočkáme. Jeho život si nyní blíže popíšeme, začneme tedy v prenatálním období. Co se dělo od kandidatury, co se dělo od první hrozby pandemie koronaviru – po válce druhého nepřítele největší sportovní události?

Pestrý život OH 2020 v Tokiu

Kandidaturu na LOH pro rok 2020 podala vedle Tokia také města Baku, Dauhá, Istanbul, Madrid a Řím. Posledně jmenovaná metropole svou kandidaturu stáhla, protože nedostala finanční záruky od italské vlády. Kandidatura ázerbajdžánského Baku a katarského Dauhá byla předem zamítnuta, a tak se hlasování Mezinárodního olympijského výboru zúčastnili jen tři kandidáti. Už v prvním kole vyhrálo Tokio, mezi Istanbulem a Madridem musel rozhodnout rozstřel. Vítězství japonského hlavního města ve druhém kole tak nebylo takovým překvapením.

V průběhu příprav se objevila tři hlavní témata: logo, nový stadion a udržitelnost. První dva pojmy jsou při plánování každé sportovní akce samozřejmostí. Určitě to platí v případě loga. To olympijské však vzbudilo ohlas, protože se prokázalo, že šlo o plagiát autora Kenjira Sana, jenž se údajně inspiroval u loga divadla v belgickém Lutychu. Na design nového loga tak byla vyhlášená otevřená soutěž.

Vlevo olympijský plagiát, vpravo původní logo pro Théatre de Liege (zdroj: steigerlegal.ch)

Nový stadion už takovou samozřejmostí pro sportovní akci není. V případě olympijských her to však většinou platí. V Tokiu se přitom měl původně pouze rekonstruovat stadion, jenž OH hostil v roce 1964. V roce 2012 ale bylo oznámeno, že bude postaven stadion nový. Původní návrh měl vyjít na 300 miliard jenů (přeš 60 miliard korun), což japonská vláda nakonec zavrhla. Nový stadion v Tokiu vyšel asijskou metropoli na 250 miliard jenů.

Nový Olympijský stadion v Tokiu ještě během své výstavby (zdroj: asia.nikkei.com)

Trochu v rozporu s náklady na nový stadion (původní návrh šestkrát převýšil cenu Olympijského stadionu v Pekingu) se při přípravě OH v Tokiu myslelo na udržitelnost a ekologii. Díky tomuto trendu poslední doby tak medailisté budou stoupat pro medaile z recyklovaného elektronického odpadu na stupně vítězů z plastového odpadu. Olympijská pochodeň bude vyrobena z recyklovaného hliníku.

OH 2020 a koronavirus

O pořadatelství Tokia se rozhodlo 7. září 2013. Od té doby probíhaly přípravy a není neobvyklé, že se objevily problémy podobného rozsahu jako je plagiátorství loga či problémy s výstavbou stadionu. Výraznější překážka do olympijského Tokia ale dorazila zvnějška. Rychle se šířící hrozba pandemie koronaviru z jara loňského roku donutila také pořadatele LOH v Tokiu k řešení celé situace a čtyři měsíce před startem bývalý japonský premiér Šinzó Abé požádal MOV o odklad celé akce.

To ovšem znamená nejen odsun akce samotné, ale také nebezpečí, že se pořadatelům nevrátí finanční náklady. Už s ročním předstihem totiž bylo jasné, že jen od sponzorů by se organizátorům mělo vrátit okolo 3 miliard dolarů (téměř 77 miliard korun). Dalším nejistým ziskem pak byly samozřejmě také peníze ze vstupenek – prodáno by mělo být asi 4,5 milionu vstupenek, za které by pořadatelé měli utržit v přepočtu 18 miliard korun. V té době ovšem asi nebylo mnoho skeptiků, kteří by alespoň nevěřili v to, že se hry uskuteční za stejných podmínek, jen až se situace kolem pandemie uklidní.

Nejdříve byly hry odloženy na neurčito s tím, že japonský premiér sliboval, že se uskuteční v roce 2021. Nyní se zdá, že by se olympiáda měla konat přesně s ročním zpožděním, tedy opět na přelomu července a srpna, konkrétně od 23. července do 8. srpna. Přesto se nyní – půl roku před jejich zahájením – objevují názory, že by se akce měla zrušit úplně. Tyto hlasy ale neustále tiší MOV i japonská vláda opakovanými prohlášeními, že se LOH v Tokiu konat v roce 2021 budou. Rozhodnout by se mělo prý nejpozději v průběhu března.

Předseda MOV Thomas Bach stále věří v konání her (zdroj: voanews.com)

Objevují se různé varianty, v jakém režimu by se mohly LOH uskutečnit. Řeší se návštěvnost – např. že by do hlediště nemohli diváci ze zahraničí. Z dílčích opatření jmenujme například to, že by dobrovolná (nikoliv povinná) byla vakcína pro sportovce, nebo že by měli sportovci omezený čas na pobyt v olympijské vesnici, kde by se obecně sdružování logicky omezilo na úplně minimum.

Aktuality k LOH 2020 v Tokiu

Tak jak se mění situace kolem pandemie koronaviru doslova každým dnem, také výše vypsaná dílčí opatření se mohou ještě změnit, stejně jako celková situace okolo LOH 2020 v Tokiu. Závěr tohoto článku vám bude průběžně doplňovat aktuální informace související s pořádáním největší sportovní akce – počtem všech účastníků (sledovaností je před olympiádou MS ve fotbale).

11. 1. 2021

Z posledního průzkumu mezi obyvateli Japonska se ukázalo, že celých 80% si olympijské hry nepřeje. Téměř polovina doufá v odložení her o další rok, přes 35% by však uvítalo úplně zrušení. Při potvrzení kandidatury byla přitom čísla obrácená – 83% si pořádání her přálo a většina populace byla s konání her opravdu doslova nadšená.

15. 1. 2021

„Když se podíváte na koronavirovou situaci, tak se může stát všechno. Organizační výbor a Mezinárodní olympijský výbor musejí pochopitelně zvažovat náhradní plány. Ale vláda nadále tvrdě pracuje na přípravách,“ sliboval japonský ministr pro správní reformu Taro Kono.

18. 1. 2021

Z pravidel pro pobyt v olympijské vesnici vyplívá, že slavnostního zahájení her se bude moci zúčastnit jen asi 6 000 sportovců. Původně přitom mělo jít o 11 000 sportovců z 200 zemí. Počet by se tedy měl snížit téměř o polovinu.

22. 1. 2021

Anglický list The Times přišel se zprávou, že podle nejmenovaného vysoce postaveného zdroje z vládní koalice panuje v japonská vládě shoda na tom, že by se LOH v Tokiu měly zrušit. Vláda ale stále trvá na tom, že dělá vše pro to, aby se hry v letošním roce naopak uskutečnily.

2. 2. 2021

“Bez ohledu na to, jaká bude situace s koronavirem, hry uspořádáme,” prohlásil prezident organizačního výboru Joširo Mori a zároveň doplnil: “Měli bychom se přenést přes otázku, zda hry budou, či nikoli, a místo toho diskutovat o tom, jak je zorganizovat,”

18. 2. 2021

Novou prezidentkou organizačního výboru OH v Tokiu se stala Seiko Hašimotová, která se sama zúčastnila sedmi olympiád a dosud byla ministryní pro olympijské a paralympijské hry. Nahradila Jošira Moriho, jenž minulý týden odstoupil kvůli svým výrokům znevažujícím ženy. Pandemie koronaviru tedy není jediným problémem, s nímž se musí pořadatelé her vyrovnávat.

24. 2. 2021

Štafetu s olympijským ohněm, která vystartuje 25. března, budou moci sledovat v ulicích fanoušci, avšak s rouškami, rozestupy a také bez hlasitého povzbuzování. „Diváci mohou podporovat jen tleskáním nebo pomocí zakoupených pomůcek, ale nesmějí křičet a fandit,“ najdeme v pravidlech, které vydali organizátoři her.

3. 3. 2021

Neustále se spekuluje o tom, že na OH budou mít zapovězený vstup zahraniční fanoušci. Média v tom mají jasno, avšak Seiko Hašimotová po středečním jednání MOV zatím tuto informaci nepotvrdila. Jistá není ani účast domácích fanoušků. Stále tedy hrozí varianta, že by se olympiáda mohla odehrát bez reálné účasti fanoušků.

12. 3. 2021

Ředitel MOV James Macleod oznámil, že čínská vakcína proti koronaviru pro účastníky OH 2020 (i ZOH v Pekingu) bude připravena jen pro ty sportovce, v jejichž zemích je tato látka povolená a nebude tedy užívána celosvětově. Řeč je o vakcínách Sinovac a Sinopharm, které Čína ze země vyváží. Například v Evropě je však tato látka užívána pouze v Maďarsku.

20. 3. 2021

Organizační výbor OH 2020 dnes konečně potvrdil informaci, o které se již dlouhou dobu spekulovalo. Olympiádu v Tokiu nebudou moci z důvodu nebezpečí šíření pandemie koronaviru navštívit zahraniční zahraniční diváci. Těm, kteří si již lístky zakoupili, budou vráceny peníze. Podle ředitele OV by mělo jít přibližně o 600 000 olympijských a 30 000 paralympijských vstupenek.

25. 3. 2021

Z japonské Fukušimy vyrazila olympijská pochodeň. Za 121 dní by měla štafeta s olympijským ohněm dorazit do Tokia, kde se od 23. července budou odehrát odložené olympijské hry. Očekává se, že by na jednotlivých místech mohla pochodeň vyvolávat nesouhlas.

4. 4. 2021

Poté co byl na blížící se olympijské hry zakázán vstup zahraničních fanoušků a pravděpodobně bude zredukován počet akreditovaných hostů, nyní také první země zakázala vstup svým sportovcům. Z důvodu hrozby nakažení koronavirem se LOH neúčastní atleti ze Severní Koreji.

22. 4. 2021

Rozhodnutí o tom, zda se olympijských her budou moci účastnit alespoň japonští fanoušci, se zatím odkládá na červen. Pořadatelé OH v Tokiu o tom informovali v souvislosti s tím, že se v zemi stále zhoršuje situace okolo pandemie covidu 19. Toto rozhodnutí přitom mělo padnout do konce dubna.

6. 5. 2021

Účastníci olympijských her v Tokiu by měli mít k dispozici též očkování od společnosti Pfizer/BioNTech. To by tak měla doplnit již potvrzenou čínskou vakcínu, která ovšem v mnoha zemích ještě vůbec není schválena. Stejná vakcína by se měla využívat i při zimních olympijských hrách 2022, které se uskuteční v Pekingu.

16. 5. 2021

Tisková agentura Kjódó zveřejnila průzkum, ze kterého vyplívá, že téměř 60% Japonců si nepřeje konání olympijských her. Okolo čtvrtiny dotázaných si myslí, že by se hry konat měly, avšak z vyloučením všech diváků, tedy i těch japonských, kteří by zatím vstup měli mít povolen. Vliv na výsledky může mít aktuální situace v zemi, protože momentálně se Japonsko nachází ve čtvrté vlně epidemie covidu-19 a bojuje s nakažlivějšími mutacemi viru.